bildet viser Jo Svendsberget, tømrer hos FagFlis Elverum

Tømrer Jo Svendsberget

Han hadde egentlig full kontroll, men litt nerver var det likevel. Rett før jul fikk Jo Svendsberget fagbrevet han har jobbet mot i to år som lærling. Fast jobb som tømrer hos Fagflis Elverum fikk han også.

 -Det var bra, det, sier han kledelig beskjedent, og forteller at han hadde en god følelse hele veien.

– Det er jo litt spennende helt til du hører hva sensorene sier. Jeg bestemte meg på forhånd at jeg ville ha meget godt bestått, og det fikk jeg. Det var en fin julegave å få både fagbrev og fast jobb, smiler den unge mannen.

 

Praktisk og teoretisk del

En fagprøve i tømrerfaget foregår over en hel uke, og består av en teoretisk og en praktisk del. Den unge lærlingen møtte de to sensorene fredagen før prøveuka, og der fikk han vite hvor og hvordan prøven skulle gjennomføres.

-Det passet meg veldig bra, for da kunne jeg bruke helgen til å planlegge prøven og gjøre unna det meste av det skriftlige arbeidet, forteller Jo Svendsberget.

-Jeg fikk et rom som skulle ferdigstilles på fem dager. Det var ikke noe problem.

-Han var så flink som bare det, bekrefter tømrer Thor Willy Svela hos Fagflis Elverum, som har vært mentor og veileder for den unge lærlingen i disse to årene.

-Vi var aldri i tvil om at dette kom til å gå bra. Derfor hadde vi gjort klart en kontrakt som lå og ventet på han med en gang prøven var unnagjort.

 

Fylte 20 i romjula

Jo Svendsberget stortrives i sin nye jobb, og er full av godord om både kolleger og arbeidsplassen forøvrig. Han er i full gang med å restaurere en kommunal utleieleilighet, og er sjeleglad for at han får jobbe innendørs i disse sprengkalde januardagene. Han har fremdeles hjemmeadresse i den lille grenda Deset i Åmot kommune der han er født og oppvokst, men han og kjæresten Berthine snakker stadig oftere om å finne seg et felles bosted i Elverum. Litt oppussing er selvsagt ikke noe problem for den ferske tømreren, som rundet 20 år tre dager etter julaften.

Som kombinert gratulasjonsgave og fødselsdagspresang hadde kameratene i Fagflis Elverum spleiset på en solid flaske whisky til sin nye kollega. Den kommer den treningsglade unge mannen til å «bruke litt tid på», som han sier.

-Det er den største flaska jeg har sett. 4,5 liter! Den kommer til å vare en stund.