bildet viser en peis

Kommunen sponser din nye ovn

Nå lønner det seg å bytte ut den gamle vedovnen. Moderne, rentbrennende ovner er langt mer effektive, økonomiske og klimavennlige. Elverum kommune frister dessuten med 3.000 kroner som takk for miljøinnsatsen.

– Det er en kjent sak at vinterlufta her i Elverum ikke er den beste. Derfor gir kommunen økonomisk støtte til alle som bytter ut en gammel vedovn med en moderne og rentbrennende ovn, forteller butikksjef Lars Nilsson hos Fagflis Elverum.

Miljøvennlig

– Gamle vedovner slipper ut unødvendig mye partikler i hjemmet ditt. Samtidig varmer de dårlig. De gamle vedovnene har ofte ufullstendig forbrenning, og så mye som halvparten av varmen fra veden forsvinner ut gjennom skorsteinen, sier Nilsson.
– En moderne, rentbrennende ovn gir både lavere utslipp og et varmere hjem. Med en slik ovn vil 80 prosent av energien fra veden gi romvarme, mens gamle ovner kan ha en virkningsgrad ned mot 50 prosent. Vedfyring øker ikke CO2-konsentrasjonen i atmosfæren, og regnes derfor som en miljøvennlig varmekilde.

Lønnsomt

I butikken i Svartbekkveien på Elverum har Nilsson utstilt nesten et halvt hundre moderne vedovner, i alle prisklasser og fra kjente norske og danske produsenter. Alle er selvsagt rentbrennende, og dette er ikke bare godt nytt for miljøsamvittigheten, det er bra for lommeboka også.
– Den moderne forbrenningsteknologien gjør at de nye ovnene utnytter energien i veden bedre. Det innebærer både lavere partikkelutslipp og lavere vedforbruk. Dette er en gevinst for for miljøet og lommeboka. Du sparer fort inn utgiftene til en ny vedovn, frister Nilsson.

Olje blir snart forbudt

For den som har et gammelt, fossilt fyringsanlegg, begynner det å haste. Fra 2020 blir det nemlig forbudt å bruke fossil olje og parafin til oppvarming av både boliger og andre bygg. Men også her er det økonomisk støtte å hente.
– Hvis du bytter ut den gamle olje- eller parafinfyren med en rentbrennende ovn, får du i år 6.000 kroner i støtte fra Enova. Til neste år blir støtten halvert, sier Nilsson, og anbefaler folk som vil vite mer om støtteordningene til å ta en tur innom butikken.
– Vi skal fortelle deg hvor du skal søke og hvordan du skal gå frem.